Kuulorata-sovelluksen käytöllä tarkkuutta kuulemiseen

Kaipaatko erilaisiin ääniin totuttelua ja harjoitusta tai tarkkuutta puheen kuulemiseen? Jos sinulla on Android- tai Apple-matkapuhelin tai iPad-tablettitietokone, voit ladata sovelluskaupasta ilmaiseksi Outloudin tuottaman kuulonharjoitussovelluksen, jonka avulla harjoitellaan sanojen ja lauseiden tunnistusta sekä musiikin kuuntelua.

Helppokäyttöinen sovellus

Kuulorata-sovelluksen käyttö on hyvin selkeää ja yksinkertaista. Helpon käytettävyytensä ja pelillisyytensä avulla sovellus tukee itsenäistä harjoittelua. Harjoitusten vaikeustason voi valita ja sovellus antaa palautetta tehtävissä onnistumisesta ja siinä edistymisessä. Harjoitusten teon tekevät mielenkiintoisiksi myös niiden pelinomainen muoto: lauseen täydennystehtävien, muistipelien ja bingon parissa harjoitellessa saa myös viihtyä!

Sovelluksen tehtävissä puhujina ovat nainen ja mies. Käyttäjä voi valita, haluaako kuunnella harjoituksia naisen vai miehen puhumana vai kokeilla niitä molempia.

Kuulorata-sovelluksen avulla voi kuunnella sanoja ja lauseita

  • ilman taustahälyä
  • kohinahälyssä
  • puheensorinahälyssä
  • kaiun kanssa

Miksi kuuloharjoituksia on hyvä tehdä?

Kuulorata-sovelluksen avulla voit harjoittaa kuuloasi. Sovellus sisältää erilaisia musiikki- ja puhetehtäviä sekä pelejä. Tutkimukset osoittavat, että kuulonharjoituksista on kuulonapuvälineitä käyttäville hyötyä [1]. Jo esimerkiksi kuulokojeen ottaminen säännölliseen käyttöön aloittaa kuulon kuntoutumisen: äänet vahvistuvat ja kuulumattomissa olleita ääniä tulee kuuluviin. Kun tähän kokopäiväiseen arkiäänien kuulonkuntoutukseen lisätään tehostettu kuulonharjoitusten tekeminen, saadaan lisää hyötyä.

Lisäksi kuulonharjoitukset tukevat kuulotiedon käsittelyyn liittyviä aivotoimintoja, kuten kuulomuistia [2].
Kuulorata-sovellus pyrkii pelillisyytensä ja helpon käytettävyytensä avulla tukemaan itsenäistä harjoittelua [3]. Puheen kuuntelun lisäksi on suositeltavaa tehdä myös sovelluksen musiikkitehtäviä. Musiikin kuuntelu kehittää nimittäin monia kuulonvaraisia taitoja, kuten äänten erottelu-, tunnistamis- ja paikallistamistaitoja [4].

Kuulonharjoitusten avulla pyritään

  • totuttamaan kuulokojeiden ja sisäkorvaistutteiden käyttöön.
  • parantamaan niistä saatavaa hyötyä.
  • lisäämään niiden säännöllistä käyttöä.

Apua kuulokojeen tai sisäkorvaistutteen käyttöön ja totutteluun

TAYSin kuulokeskuksen puheterapeutti Sari Vikman on myös yksi Kuulorata-sovellukseen tehtäviä kehitelleestä puheterapeuttien ryhmästä. Hänen mukaansa kuulokojeilla tai sisäkorvaistutteella kuuntelemiseen tarvitaan usein harjoitusta, jotta niistä saataisiin paras mahdollinen hyöty. ”Puheesta on vaikeinta saada selvää silloin, kun puheen taustalla kuuluu hälyä tai tila on kaikuva.”, Sari toteaa pitkäaikaisena käytännön kokemuksenaan.

Kuulokojeen ja sisäkorvaistutteen käyttäminen ja kuulonharjoitusten tekeminen auttavat saamaan puheesta paremmin selvää. Se yleensä lisää rohkeutta osallistua ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja myös helpottaa sitä. Tiede on myös osoittanut, että tehokas kuulon käyttö auttaa pitämään yllä henkistä vireyttä.

Musiikin kuuntelu kehittää monia kuulonvaraisia taitoja, kuten äänten erottelu-, tunnistamis- ja paikallistamistaitoja. Musiikin ja puheen havaitsemisella on tutkitusti vahva yhteys. ”Sen vuoksi Kuulorata-sovellukseen haluttiinkin ottaa musiikki vahvasti mukaan ja laatia monipuolisia äänien, soittimien ja kappaleiden erottelu- ja tunnistamistehtäviä.”, korostaa Kerttu Huttunen, hänkin puheterapeutti ja Oulun yliopiston logopedian professori. Kerttu iloitsee siitä, että laadittuihin tehtäviin musiikin esittäjiksi saatiin lahjakkaita opiskelijoita ja kollegoita. Puheen kuuntelun lisäksi on siis hyvin suositeltavaa tehdä myös sovelluksen musiikkitehtäviä.

Kuulorata-sovellus on pitkän kehittelyn tulos

Kuulonharjoitusten tarve kasvoi 1990-luvulla erityisen voimakkaasti, kun sisäkorvaistutteet tulivat mukaan kuulon kuntoutukseen. Uuden apuvälineen käyttöön totuttelussa tarvitaan nimittäin aluksi usein harjoitusta, olipa kyseessä sitten kuulokoje tai sisäkorvaistute.

Puheterapeutti Eila Lonka ja foneetikko Reijo Aulanko käänsivät englannista ja sovittivat suomen kieleen sisäkorvaistutteita valmistavan Cochlear-yrityksen kuulonharjoitusmateriaalin. Puheterapeuttien Kustannus julkaisi Kuulorata käyttöön -materiaalin paperiversiona vuonna 1999. Kun matkapuhelimia alkoi olla hyvin yleisesti käytössä niin lapsilla kuin aikuisillakin, puheterapeutti Sari Vikman havaitsi tarpeen siirtää kuulonharjoitusmateriaalit myös digitaaliseen muotoon. Sen myötä valmistui vuonna 2017 Outloudissa KuulorataPilot-sovellus, joka on toiminut nykyisen Kuulorata-sovelluksen pohjana. Puhuttavaa materiaalia on poimittu Kuulorataan aiemmista tehtävistä valikoiden sekä osin muokaten ja laajentaen. Lisäksi on laadittu runsaasti uusia harjoituksia. Myös musiikkiosio on kokonaan uutta tuotantoa.

[1] Stropahl, M., Besser, J. & Launer, S. (2020). Auditory training supports auditory rehabilitation:
​A state-of-the-art review. Ear and Hearing, 41(4), 697–704.

[2] Henshaw H., & Ferguson, M. A. (2015). Auditory training can improve working memory, attention, and communication in adverse conditions for adults with hearing loss. Frontiers in Psychology, 6, 556. doi: 10.3389/fpsyg.2015.00556

[3] Henshaw H., & Ferguson, M. A. (2013). Efficacy of individual computer-based auditory training for people with hearing loss: A systematic review of the evidence. PLoSOne 8(5), e62836. doi: 10.1371/journal.pone.0062836

[4] Ab Shukor, N. F., Lee, J., Seo, Y. J. & Han, W. (2021). Efficacy of music training in hearing aid and cochlear implant users: A systematic review and meta-analysis. Clinical and Experimental Otorhinolaryngology, 14(1), 15–28. doi: 10.21053/ceo.2020.00101